Näringsguide för äldre personer

En smaklig och näringsrik mat hör även till ett gott liv för äldre personer. Matstunden skall ge en uppiggande och angenäm känsla. Ett gott näringstillstånd ger även möjlighet att upprätthålla rörelseförmågan och förebygga sjukdomar samt att hjälpa en rehabilitering för dem.

Med åren minskar energibehovet som en följd av minskad rörelseaktivitet och oftast avtar även matlusten samtidigt. Behovet av näringsämnen avtar dock inte, utan behovet av en del näringsämnen stiger, till exempel behovet av D-vitamin ökar. Åldrandet och en del sjukdomar minskar upptagningen av näringsämnen till kroppen och vissa sjukdomar kan öka behovet av näringsämnen. Därför är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid matens kvalitet. Ibland kan man ändå i någon mån iakta matens hälsopåverkan mindre. Det viktigaste är att man får tillräckligt energi och om matlusten är dålig är det bäst att äta bara det som smakar. Om man äter mycket lite är det klokt att även komplettera med kosttillägg från apoteket. Man kan även höja fetthalten i maten.

Näringsnivån

En uppföljning av måltiden och näringsnivån är en viktig del av en god näringsvård. Det är viktigt att notera att förändringar i näringstillståndet ofta är rätt små, men om de förefinns under en längre tid kan de försämra funktionsförmågan och förutsättningen att bo hemma.

Det är viktigt att följa upp vikten vilket ofta är det enklaste sättet att följa upp näringstillståndet och förändringar i detta. Dålig aptit och en härav förorsakad viktminskning är alltid en varningssignal för näringsproblem. Om vikten minskar med 1- kg under en tid av tre månader är avmagringen ännu lindrig, men om viktminskningen är större under tre månader bör man ovillkorligen fästa uppmärksamhet vid detta. Det är därför viktigt att mäta vikten minst en gång per månad.

Hjälp vid matlagningen

Matlagningen kan underlättas genom att använda färdigmat, halvfabrikat, torrprodukter eller konserver. I affärerna finns torkade sopp-, sås- gryt- och potatismosprodukter, samt för efterrätter ingredienser för soppor, krämer och puddingar. De tillreds vanligen genom att endast tillsätta vatten och koka upp.

Konserver är bra att ha hemma som reserv vid en eventuell sjukdom. Bland utbudet i affärerna hittar man kött och fiskkonserver även som soppor och såser. Fiskkonserver kan man använda med såväl potatis som bröd. Köttkonserver kan tillsättas i soppor, grytor och såser. Fruktmoser för barn är även lämpliga som komplement för äldre personers matval.

Bland urvalet av färdigmat finns flertalet matportioner för endast en person. Olika lådor, plättar, och biffar finns bland utbudet.Bland frysta produkter finns även soppor, lådor och olika maträtter som kan avnjutas efter upptining och uppvärmning. Frysta grönsaker kan enkelt tillsättas till rätterna. Råfrysta produkter såsom bullar, karelska piråger och semlor kan lätt tillredas som ugnsfärska mellanmål.

Måltid tillsammans

Ibland kan det vara trevligt att tillreda en måltid tillsammans med andra. På så sätt minskar arbetet, maten blir inte huvudsaken och det är trevligt att äta tillsammans. Det är även möjligt att utnyttja hemservice och servicehemmens mattjänst. Man kan även fråga efter butikernas matkassetjänster för att underlätta inköpen.

Läsa mer! Näringsguide för äldre personer (pdf)

Näringsuppföljning

Det huvudsakliga syftet med näringsuppföljningsblanketten är att få information om protein- och energiintag. Blanketten kan också användas för annan uppföljning av näringsstatus, till exempel uppföljning av kalciumintaget. Det är därför viktigt att man i blanketten fyller i allt som personen dricker eller äter under dagen.

 

• Bokföringsblanketter

• Energi- och proteintabeller (för uppskattning)

• Exempelblankett och instruktioner