Ravitsemusfoorumi 2024

Vuoden 2024 Ravitsemusfoorumi järjestetään 26.9.2024.

Ravitsemusfoorumi tarjoaa ajankohtaista tietoa ikääntyneiden ravitsemukseen, toimintakykyyn, liikuntaan ja tutkimuksiin liittyen.

Aiheina ovat tänä vuonna mm. ravitsemuksen merkitys ikäihmisen haurastumisessa, ikääntymisen vaikutukset suun terveyteen, tehostetun ja rakennemuutetun ruokavalion laadukas toteutus, ikääntyneen ruokailijan toimintakyvyn tukeminen, sekä yhdessä ruokailu. 

Ohjelmassa:
9.00 Tervetuloa Ravitsemusfoorumiin
Merja Suominen, toiminnanjohtaja, Gery ry

9.05 Muisti ja ruoka -hankkeen esittely
Heli Salmenius-Suominen, Gery ry

9.15 Ravitsemuksen merkitys ikäihmisen haurastumisessa
Kaisu Pitkälä, LKT, professori emerita, Helsingin yliopisto

10.15 Ruokailijan toimintavalmiuksien havaitseminen sekä yksilöllisen ruokailukyvyn kehittymisen mahdollistaminen
Anneli Willman, opettaja, toimintaterapeutti. A-Files Balance

11.10 Yhdessä ruokailu ja ruokapäivä
Kirsi Hanski, ruokapalvelupäällikkö, Tuusulan kunta

Lounastauko klo 11.45–12.30

12.30 Tehostetun ja rakennemuutetun ruokavalion laadukas toteutus
Anu Mikkola, ravitsemussuunnittelija, TtM, Kymijoen Ravintopalvelut Oy

13.20 Kihti, Sappi ja Marevan – tarvitaanko erityisruokavaliota?
Heini Karp, ETT, ravitsemusterapeutti, Gery ry

Kahvitauko 13.45–14.00

14.00 Ikääntymisen vaikutukset suun terveyteen – pitääkö olla huolissaan?
Tuire Kaitila-Tarvainen, HLL, suugeriatrian erityispätevyys

14.50 Ikääntyvän nieleminen – haasteet ja tukikeinot. Puheterapeutin näkökulma
Helena Arbelius, puheterapeutti, Keusote

15.45 Päivän päätös
Merja Suominen, Gery ry

Merkitse päivä kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan! 

Koulutus on tarkoitettu kaikille ikääntyneiden ravitsemuksesta, hyvinvoinnista ja hyvästä hoidosta kiinnostuneille, kuten esimerkiksi ravitsemusasiantuntijoille, hoivahenkilökunnalle, ruokapalvelutyöntekijöille ja esimiehille.