Mehevät punaiset tomaatit, raikas porkkanaraaste, perinteinen hernekeitto, rouskuva omena, kesän ensimmäiset kanttarellit ja aterian kruunaava marjakiisseli. Kasviksia eli vihanneksia, juureksia, palkokasveja, sieniä, hedelmiä ja marjoja löytyy moneen makuun. Terveyden kannalta kasviksia olisi hyvä syödä vähintään puoli kiloa päivässä ja mahdollisimman monessa eri värissä sekä raakana että kypsänä. Näin kaikki kasvisten erilaiset vitamiinit, kivennäisaineet ja muut tehoaineet saadaan parhaiten talteen.
Puoli kiloa päivässä
Puoli kiloa päivässä, eli 5–6 kourallista kasviksia tulee helpommin täyteen, kun kasvikset ovat osa päivän jokaista ateriaa. Erilaisia juureksia, sipulia, kaaleja tai sieniä voi pilkkoa tai raastaa kastikkeisiin, laatikoihin tai keittoihin. Välipalaksi maistuvat hedelmät tai vaikka juurespalat ja pikkutomaatit. Marjoja voi nauttia sellaisenaan tai sujauttaa pirtelöihin, vispipuuroon tai rahkaan sekaan. Marinoidut, höyrytetyt tai uunissa paahdetut kasvikset maistuvat herkulliselta. Herneet, pavut ja linssit sopivat patoihin, keittoihin tai vaikka ruokaisaan salaattiin. Kasviksia kannattaa maustaa rohkeasti, esimerkiksi yrteillä, valkosipulilla, sitruuna- tai limemehulla, pippurilla ja kasviöljyillä. Eksoottisempaa makua tuovat juustokumina, curry tai chili.
Kauppareissulla kannattaa kurkata myös pakaste- ja säilykehyllyyn. Sieltä löytyy edullisia ja valmiiksi pilkottuja kasviksia helpottamaan ruoanlaittoa. Kasvissekoitukset, pakasteherneet- ja pinaatti sujahtavat moneen ruokaan ja toimivat mainioina lisukkeina.
Suosimalla satokausia löytää kaupan kasvisosastolta edullisimmat ja maukkaimmat kasvikset. Valmisruokahyllystä voi myös valita kasvispitoisia ruokia, kuten kaalilaatikkoa tai hernekeittoa. Kaupasta kannattaa myös välillä napata mukaan joku uusi kasvis kokeiluun. Mitä monipuolisemmin kasviksia syö, sitä todennäköisemmin päivän saantisuositus tulee täyteen.
Kasvisten monet terveyshyödyt
Runsas kasvisten syönti vahvistaa vastustuskykyä, alentaa verenpainetta, auttaa verensokerin hallinnassa, edistää painonhallintaa sekä vähentää riskiä sairastua syöpään. Kasvikset sisältävät myös jonkin verran ravintokuituja. Erityisen kuitupitoisia ovat palkokasvit. Runsas kuidun saanti taas ehkäisee ikääntyessä tyypillisesti esiintyvää ummetusta.
Ikääntyessä kaatumiselle altistava nestevajaus tulee herkemmin. Kasvikset sisältävät nestettä ja nestepitoiset kasvikset, kuten vesimeloni, mansikka, kurkku ja tomaatti maistuvat kesähelteellä.
Totuttelua
Kasvisten käyttöön voi totutella pikkuhiljaa valitsemalla itselle mieluisia kasviksia. Kasvisten käyttöä voi lisätä yksi kasvisannos, eli kourallinen kerrallaan. Uusia kasviksia kannattaa maistaa rohkeasti. Ehkäpä kotikeittiöön löytyy uusia suosikkeja. Kasvikset tuovat ruokaan makua, mehevyyttä ja väriä. Raasteet, soseet, pirtelöt tai kypsennetyt kasvikset sopivat silloin, jos raa`at kasvikset haastavat liikaa hampaita.
Geryn monipuolista julkaisuvalikoimaa täydentämään on tehty uusi Valitse värikkäästi -kasvisesite. Esite innostaa käyttämään kasviksia osana monipuolista ruokavaliota. Tilaukset täältä
Innostu kasviksista! Katso ruokaohjeita VoimaaRuuasta -YouTube-kanavalta tai www.voimaruuasta.fi
Kommentoi ensimmäisenä
Kirjoita kommentti