Terveyttä ja hyvinvointia tukeva ruoka sisältää värejä. Lautasmalli ohjaa värittämään ruoka-annoksen monen värisillä kasvikunnan tuotteilla: vihreillä keltaisilla, oransseilla, punaisilla, valkoisilla. Kasviksista, hedelmistä ja marjoista löytyvät väriympyrän kaikki ihanat värit. Värien mukana lautaselle hiipivät huomaamatta terveydelle tärkeät suojaravintoaineet – vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, erilaiset kasvien bioaktiiviset yhdisteet sekä kuitu. Väreissä on siis voimaa.
Värikäs ruoka tuottaa ravintoaineiden lisäksi mielihyvää, herättää ruokahalua ja vaikuttaa tunteisiin. Syömisestä saa ja kuuluu iloita. Nautinto lisää hyvinvoinnin kokemusta, ja onkin todettu, että ilo ja hyvä mieli ovat aivojen parhaita ystäviä. Aistikokemuksilla voi vaikuttaa mielialaan, sillä ne kantavat mukanaan elämässä elettyjä hetkiä, tunteita ja muistoja. Ruokaan liittyvät muistikuvat kiinnittyvät helposti nähtyihin väreihin, tuttuihin makuihin, suutuntumaan. Etenkin silloin, jos ruokahalu on vaikkapa sairastumisen takia huono, näitä muistikuvia herättelemällä on mahdollista palata itselle merkityksellisiin hetkiin ja kannustaa aivojen motivaatiojärjestelmää toimintaan. Muisti pitää ilosta ja hyvä mieli lisää ruokahalua – positiivinen kierre siis!
Kasvisten, hedelmien ja marjojen runsaan käytön tiedetään olevan yhteydessä moniin terveystekijöihin, näyttöä on niin sydän- ja verisuonisairauksista, aivoterveydestä, suoliston hyvinvoinnista kuin syöpäterveydestä. Lisäksi kasvikunnan tuotteita painottava ruokavalio on ympäristön näkökulmasta kestävä valinta. Ja mikä parasta, puutarhasta ja metsästä voi ammentaa lisää elvyttäviä kokemuksia oman hyvinvointinsa tueksi. Vihreän ympäristön terveysvaikutuksista ollaan nyt erityisen kiinnostuneita - Green Care tarjoaa voimaa ja hoivaa luonnosta. Lisäksi Luonnonvarakeskus (Luke) tekee marjastajan etsinnän helpoksi tallentamalla marjahavainnot-palveluun satokauden parhaat marjapaikat.
Aletaanpa siis värittää intohimolla lautasia! Mieltä hiveleviä värejä kasvikunnan tuotteissa on huikeasti, joten lautasen voi sävyttää vaikkapa taiteilijan tarkkuudella. Vai miltä kuulostaa kullan keltainen keltajuuri, hennon vihertävä viherherukka, syvän vihreä palmukaali, samettisen sininen mustikka, yön musta marja-aronia, purppurainen punajuuri tai tulen punainen herukka? Viittä väriä päivässä ei todellakaan ole vaikeaa löytää.
Geryn blogivieraana on laillistettu ravitsemusterapeutti THM, Erjastiina Heikkinen, Helsingin kaupunki, Ikääntyvien ravitsemuskuntoutus ja terveydenedistäminen. Hän on Gery ry:n hallituksen jäsen. Geryn blogiin kirjoittavat Geryn toiminnassa mukana olevien yhteisöjen ammattilaiset.
Kategoriat: Ravitsemus
Kommentoi ensimmäisenä
Kirjoita kommentti