0

Ruuan hinnan nousu vähentää mahdollisuuksia syödä monipuolisesti ja terveellisesti

Elintarvikkeiden kohonneet hinnat näkyvät nyt selvästi ostoskoreissa. Gery ry:n Syno Internationalilla teettämästä kyselystä käy ilmi, että vain noin neljännes suomalaisista kokee, että hintojen nousulla ei ole ollut vaikutusta omaan ruokavalioon. Yli 40 % kuluttajista on joutunut tinkimään kasviksista ja hedelmistä sekä proteiinipitoisista tuotteista elintarvikkeiden hinnannousun vuoksi. Eniten on karsittu kalasta, jonka syöntiä on vähentänyt 60 % kuluttajista. Yli 55-vuotiaista 70 % kokee, että heidän mahdollisuutensa syödä monipuolisesti ja terveellisesti ovat heikentyneet.

– Kyselyn perusteella kuluttajat tarvitsevat nyt lisää tietoa, kuinka voi syödä edullisesti monipuolisesti ja terveellisesti, Gery ry:n toiminnanjohtaja, ETT ja dosentti Merja Suominen kertoo.

Suominen on kyselyn tulosten perusteella huolissaan erityisesti ikäihmisistä. Moni ikäihminen on jo pitkään joutunut karsimaan ruokamenoistaan.

– Varsinkin yksin asuvilla ikäihmisillä ruokavalio saattaa olla jo entuudestaan monesti aika yksipuolinen, ja esimerkiksi kahvitteluilla saatetaan korvata päivän aterioita, Suominen toteaa.

Kotona asuvista ikäihmisistä moni on tutkimusten mukaan vajaaravitsemusriskissä, joka johtuu erityisesti aterioiden vähäisestä määrästä ja yksipuolisuudesta.

–Säännöllinen ateriarytmi ja 2–4 tunnin välein nautitut laadukkaat, maistuvat ja monipuoliset ateriat sekä välipalat takaavat parhaiten riittävän ravinnonsaannin, Suominen korostaa.

Geryn kuusi vinkkiä ikäihmisille terveelliseen ja edulliseen syömiseen:

  • Nauti kasviksia sesongin mukaan. Ne ovat edullisia ja maku on parhaimmillaan. Sesongin ulkopuolella hyödynnä pakasteita ja säilykkeitä. Kotimaiset juurekset, kaali, sipulit, pakastepinaatti, puolukat ja herukat ovat kasviksista edullisimmasta päästä. Talvella kannattaa nauttia sitrushedelmiä. Omenat ja banaanit ovat kohtuuhintaisia ympäri vuoden.
  • Riittävä proteiinin saanti on tärkeää ikäihmisen hyvän toimintakyvyn ja lihasvoiman säilymisen kannalta. Edullisia proteiinin lähteitä ovat kasviproteiinit, esimerkiksi säilykepavut- ja linssit, soijarouhe ja pakasteherneet.
  • Kalatiskillä kannattaa valita silakkaa, muikkua ja haukea. Kaupan pakastealtaasta löytyy myös hyviä kalavaihtoehtoja. Lisäksi kananmuna, vähärasvaiset maitovalmisteet ja jauheliha ovat edullisimmasta päästä. Kasviproteiineja voi kokeilla myös niin, että korvaa osan jauhelihasta soijarouheella. Näin säästyy rahaa ja ruuan ravitsemuksellinen laatu paranee.
  • Puuro, peruna ja itse tehty leipä säästävät euroja. Puuroihin saa uutta makua kokeilemalla erilaisia hiutaleita ja suurimoita tai keittämällä puuro maitoon. Puuroja voi myös maustaa kardemummalla, kanelilla tai vaniljalla. Maapähkinät sopivat myös vaikka puuron päälle tai välipalalle tuomaan pehmeitä rasvoja.
  • Ruokailujen suunnittelu, hintojen vertailu ja ruokahävikin välttäminen säästävät rahaa. Kauppaan kannattaa mennä ostoslistan kanssa ja kylläisenä, jotta heräteostokset eivät houkuttele. Hintojen lisäksi kannattaa vertailla myös ravitsemuksellista sisältöä. Esimerkiksi täysjyvätuotteet voivat olla kalliimpia, mutta rahalla saa paremmin mahan täyteen ja enemmän ravintoaineita.

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti