Viime syksynä Hyvä ikä -messuilla oli iso kuntoutusosasto. Hienoa, ajattelin, on varmaan monipuolista kuntoutukseen liittyviä uusia ideoita esillä. Löysin kuitenkin lähes yksinomaan fyysisen kunnon kohottamiseen liittyviä laitteita ja ohjauksia, ikäihmisille räätälöityjä tosin.
Missä on ravitsemuskuntoutus? Monissa seurantatutkimuksissa on osoitettu, että hyvälaatuinen ruokavalio ehkäisee gerasteniaa eli ikäihmisen haurastumista. Lisäksi riittävä proteiinin saanti ylläpitää lihasvoimaa ja sitä kautta ehkäisee toimintakyvyn heikentymistä. Aiheesta on julkaistu tänä vuonna kuopiolaisista naisista tehty tutkimus, johon voi tutustua Itä-Suomen yliopiston sivuilla.
Ravitsemus on keskeinen osa toimintakyvyn ja sitä kautta elämänlaadun yläpitämisessä vielä aivan viimeisinäkin elinvuosina. Nuoremmilla ikäihmisillä haurastumisen ehkäisy ja lihasvoiman ylläpito korostuu erityisesti naisten kohdalla vaihdevuosien jälkeen, kun estrogeenin lihaksia suojaava vaikutus loppuu. Miehet näyttävät olevan enemmän suojassa haurastumisen ja sarkopenian etenemisen suhteen.
Hyvä elämän laatu koostuu monista tekijöistä iäkkäillä ihmisillä. Fyysinen kunto ja toimintakyky näyttäytyy ehkä selvimmin ulospäin. Jotta lihasvoimaa ja toimintakykyä voidaan tukea, myös muihin elämän osa-alueisiin pitää kiinnittää huomiota. Gerontologinen kuntoutus onkin parhaimmillaan kokonaisvaltaista toimintaa, jossa eletyn elämän kokemukset ja tottumukset otetaan huomioon.
Gery ja Ikäinstituutti ovat yhdistäneet tietonsa ja resurssinsa. Olemme julkaisseet yhdessä Voimaa ruuasta youtube -kanavalle videon, josta saa vinkkejä ikäihmisen voimaharjoitteluun ja ravitsemukseen. Monilla ikäihmisillä ravitsemus ja proteiinin saanti ovatkin hyvällä tasolla ja silloin voimaharjoittelusta saa parhaan mahdollisen hyödyn. Monet kuitenkin hyötyvät pienestä ohjauksesta ja hyvän ravitsemuksen peruspilareiden kertaamisesta.
Kirjoutus on julkaistu Voimaa ruuasta -lehden 3/19 pääkirjoituksena.
Kategoriat: Ravitsemus, Kuntoutus
Kommentoi ensimmäisenä
Kirjoita kommentti