1

Ravitsemuksen yhteys muistitoimintoihin – tutkittua tietoa

Sydän- ja aivoterveys ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa ja on vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että korkea kolesteroli, kohonnut verenpaine, tyypin 2-diabetes ja vyötärölihavuus keski-iässä lisäävät kaikki itsenäisesti muistisairauden riskiä vanhuudessa. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on keskeistä aivo-, sydän- ja valtimoterveyden ylläpitämisessä.

ETM Jenni Lehtisalon tuore väitöstutkimus vahvistaa keski-iän elintapojen merkitystä muistitoimintojen ylläpitämisessä. Väitöstyön osatutkimukset koostuivat diabeteksen ehkäisytutkimuksesta (DPS) ja muistitoimintojen heikentymisen ehkäisytutkimuksesta (FINGER). Tulokset osoittavat, että normaali glukoosiaineenvaihdunnan säätely, terveellinen ruokavalio ja pienempi painoindeksi keski-iässä voivat suojata myöhemmältä muistitoimintojen heikentymiseltä.

Finger-tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että tutkimukseen osallistuneille, ravitsemussuosituksiin perustuva ruokavalioneuvonta piti yllä ruokavalion laatua ja saattoi siten osaltaan ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä. Tärkeintä oli kuitenkin ruokavalion laatu jo tutkimuksen alkaessa. Se vaikutti muistitoimintojen muutokseen enemmän kuin ruokavalion muuttaminen kahden vuoden tutkimusaikana, mikä korostaa pitkän aikavälin ruokavalintojen tärkeyttä aivoterveyden ylläpitämisessä.

Kasvisten runsas käyttö ruokavaliossa on ollut aiemmissa tutkimuksissa yhteydessä parempiin muistitoimintoihin ja pienempään muistisairauden riskiin. Kiinnostavia ruokavalion laatuun liittyviä tutkimuskohteita ovat olleet myös kala, pähkinät, kahvi, tee ja kaakao, sekä erilaiset mausteet ja yrtit. Yksittäisten ruoka-aineiden terveyttä suojaavasta vaikutuksesta ei ole vahvaa näyttöä. Sitä tuskin koskaan saadaankaan, koska ruokavalio ja elämäntavat ovat aina monitahoinen kokonaisuus, jotka aina liittyvät toisiinsa.

Välimeren ruokavalioon kuuluu olennaisesti runsas kasvisten, hyvälaatuisten rasvojen, kalan, vaalean lihan, papujen, pähkinöiden että täysjyväviljojen käyttö. Suomessa helpommin toteutettava Itämeren ruokavalio suosittaa samoin kasviksia, kalaa, rypsiöljyä, täysjyväviljaa, rasvattomia maitotuotteita. Nämä ruokavaliot sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvahappoja, antioksidantteja, flavonoideja sekä muita bioaktiivisia yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa terveyteen monella tavalla.

Välimeren ruokavalion aivoja suojaava vaikutus saattaa myös vahvistua siellä olevaan tapaan syödä yhdessä. Myös Itämeren ja tuhansien järvien rannoilla kannustamme syömään yhdessä!

 

Kategoriat: Ravitsemus, Tutkimus, Syödään yhdessä

Asiasanat: syödään yhdessä, muisti, kala, kasvikset, tutkimus, finger, diabetes, muistisairaus

1

Kommentti

  • Kommentoinut Bea on 16.07.2019 15:25

    Kuten jutussa sanotaan terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on keskeistä aivo-, sydän- ja valtimoterveyden ylläpitämisessä. Itse yllätyin kuinka paljon esim kasviöljyillä, kuten Omega-3 öljyllä on vaikutusta terveyteen. Itse tutustuin asiaan kun tutkin miten ruokavaliolla voi vaikuttaa masennukseen. Luin tutkimuksen jossa sanottiin rasvahappojen epätasapainon liityvän psyykkiseen epätasapainoon ja se sai tutkimaan asiaa enemmän.

Kirjoita kommentti