0

ESPEN-kongressin antia: Luuston terveys ja ravitsemus

Geryn tiimi osallistui syyskuussa Euroopan kliinisen ravitsemuksen yhdistyksen (ESPEN) vuosittaiseen kongressiin, jossa oli esillä lukuisia mielenkiintoisia ravitsemusaiheita alansa huippututkijoiden esittämänä. Nostamme esiin syksyn aikana muutamia kiinnostavia aiheita kongressin annista. 

Yhdessä kongressin sessioista käsiteltiin luuston terveyteen liittyviä ravitsemuskysymyksiä. Vahvasti tuotiin esiin se, että näkökulman tulisi olla samanaikaisesti sekä luustossa että lihaksistossa: luu ja lihas kehittyvät, kasvavat ja myös ikääntyvät yhdessä. Ikääntyessä luun mineraalimassa sekä lihasmassa pienenevät. Viime vuosina onkin alettu kiinnittää huomiota osteosarkopeniaan eli osteoporoosin (luun haurastuminen) ja sarkopenian (lihasmassan ja lihasvoiman väheneminen) samanaikaiseen esiintymiseen. Osteosarkopenian yhteinen, tarkempi määrittely kuitenkin puuttuu ja hankaloittaa tutkimustulosten vertailua esimerkiksi osteosarkopenian yleisyydestä.

Silti tutkijat yhteisesti tunnistavat osteosarkopenian liittyvän noidankehän: luu- ja lihasmassan menetys johtaa helposti kaatumisiin ja murtumiin, jotka puolestaan voivat johtaa mm. liikkumisen vähentymiseen ja vajaaravitsemukseen, jotka puolestaan lisäävät taas luu- ja lihasmassan menetystä. Noidankehän katkaisemiseksi ja osteosarkopenian hoidoksi suositellaan D-vitamiinilisää ja riittävästä kalsiumin saannista huolehtimista, suositusten mukaista proteiinin saantia (eli vähintään 1,2 g / painokilo) sekä liikuntaa sisältäen sekä lihasvoima- että tasapainoharjoittelua. Näiden avulla lihasmassa, lihasvoima sekä tasapaino paranevat, mikä vähentää kaatumisriskiä. Samanaikaisesti paranevat luumassa ja luun lujuus, mikä taas vähentää murtumariskiä. Tulevaisuudessa tieto mahdollisten muiden ravintotekijöiden merkityksestä osteosarkopenian ehkäisyssä ja hoidossa tarkentuu. Jo nyt on tärkeää huomioida, että alentuneeseen luuntiheyteen voi liittyä lihasmassankin menetystä ja päinvastoin – sekä kiinnittää huomiota hyvään ravitsemukseen ja säännölliseen liikuntaan.

Kategoriat: Ravitsemus, Liikunta

Kommentoi ensimmäisenä

Kirjoita kommentti